Voorkomen is uiteindelijk veel beter dan genezen, vooral als het om de gezondheid gaat.

Het maakt niet uit hoe oud je bent, eenieder kan profiteren van een gezonde levensstijl. Hartziekte is een van de meest voorkomende doodsoorzaken wereldwijd. Er zijn veel dingen die jouw risico op hartaandoeningen kunnen verhogen. Ze worden risicofactoren genoemd. Sommige daarvan heb je niet onder controle, maar er zijn er ook veel die je wel kunt beheersen. Daarom is er hier een plan voor een gezond levensstijl ontwikkeld. En om gezond te leven hoef je niet speciaal een slechte medische geschiedenis te hebben.

1. Veel bewegen

Vooral lichamelijke activiteit is belangrijk. Hoewel veel experts 30 minuten lichaamsbeweging per dag aanbevelen, betekent dat niet dat je meteen van nul naar 30 minuten moet gaan. Doe het rustig aan totdat je dit doel kunt bereiken. Als je eenmaal begint met sporten, maak er dan een routine van. Om gewicht te verliezen, moet je mogelijk dagelijks 60 of 90 minuten verhogen.

2. Eet gezond

Kies een gezond eetschema. Het voedsel dat je eet, kan jouw risico op hartaandoeningen en beroertes verminderen. Kies voedingsmiddelen met een laag gehalte aan verzadigd vet, transvet en natrium. Eet als onderdeel van een gezond voedingspatroon veel fruit en groenten, vezelrijke volkoren granen, vis (bij voorkeur vette vis – minstens twee keer per week), noten, peulvruchten en zaden en probeer sommige maaltijden zonder vlees te eten. Kies magere zuivelproducten en gevogelte (zonder vel). Beperk met suiker gezoete dranken en rood vlees. Als je ervoor kiest om vlees te eten, kies dan de magerste stukken die er zijn.

3. Beheers jouw bloeddruk

Hoge bloeddruk is een belangrijke factor voor hartaandoeningen. En wordt vooral veroorzaakt door stress en een hoog zoutgehalte. Het is belangrijk om dat je jouw bloeddruk regelmatig laat opmeten door de arts. Wat je eet en hoe je leeft, hebben jouw bloeddruk niveau te bepalen. Werk dus nu al aan een gezonde bloeddruk van 120/80. Bloeddruk moet je regelmatig onder controle houden, want het is een sluipende ziekte.

4. Niet roken

Als je niet rookt, verdampt of tabaksproducten gebruikt, begin er dan nooit aan. Er bestaat niet zoiets als een veilig tabaksproduct. Als stoppen met roken of roken een uitdaging voor je is, vraag je familie dan om hulp om van deze slechte gewoonte af te komen. Ruil niet zomaar de ene tabaksbron voor een andere. En probeer ook tweedehands merken te vermijden.

5. Gebruik geen alcohol

Alcohol bevat suiker. Het is dus niet alleen schadelijk voor het hart, maar kan ook suikerziekte veroorzaken. En het hart en suikerziekte gaan niet samen. Alcohol is ook de veroorzaker van aanrijdingen in het verkeer. Begin er dus liever niet aan.

6. Drink elke dag een kopje groene thee

Groene thee bevat veel antioxidanten en is het goed voor het hart! De geroosterde bladeren in groene thee hebben voordelen opgeleverd die dateren uit de 12e eeuw, waaronder het verminderde risico op hart- en vaatziekten. Er wordt gezegd dat het consumeren van groene thee de gezondheid van het slijmvlies in bloedvaten verbetert en de vorming van plaque in de slagaders vermindert. Voeg elke dag 1-5 kopjes van deze natuurlijke remedie toe aan jouw dieet om je onmiddellijk beter te voelen.

7. Vermijd stress

Stress is een natuurlijk gevolg van het leven en het lichaam is er goed op voorbereid om er in korte perioden mee om te gaan. Echter is stress op lang termijn ontzettend gevaarlijk voor het lichaam en de mentale gesteldheid. Iedereen ervaart stress op verschillende manieren en hoe je ermee omgaat verschilt van persoon tot persoon. Men denkt dat stress bijdraagt ​​aan hartaandoeningen, omdat het veel elementen en gedragingen beïnvloedt die het risico op hartaandoeningen verhogen. Wanneer u zich gestrest voelt, kan dit leiden tot hoge bloeddruk, te veel eten, roken en lichamelijke inactiviteit. Die allemaal bijdragen aan hart-en vaatziekten.