Jouw hart beschermen is een van de meest belangrijkste dingen dat je in het leven kan doen. Hartaanvallen of andere hartziektes zijn een van de meest voorkomende doodsoorzaken over de gehele aardbol. Behalve roken, drinken is ongezonde voeding een belangrijke veroorzaker van hartkwalen. Wil je jouw hart voor altijd jong houden dan is het belangrijk dat je let op de voeding die je gebruikt. De ting plezier geven is niet het belangrijkste als het gaat om voeding. Hier hebben wij dus een lijst gemaakt van de voeding die niet alleen voor de tong lekker smaakt maar ook super goed is voor het hart.

1. Vis

Omega-3-vetzuren zijn een type onverzadigd vetzuur dat ontstekingen door het hele lichaam kan verminderen. Ontsteking in het lichaam kan jouw bloedvaten beschadigen en leiden tot hartaandoeningen en beroertes. Omega-3-vetzuren kunnen de gezondheid van het hart ten goede komen door de bloeddruk te verlagen, bloedstolling en onregelmatige hartslagen te verminderen. Het eten van ten minste twee porties vis per week, met name vis die rijk is aan omega-3-vetzuren, lijkt het risico op hartaandoeningen te verminderen, met name plotselinge hartdood. Je kan kiezen uit tonijn, Spaanse makreel, ansjovis, Atlantische makreel, forel, meerval, tweekleppige schelpdieren, krab, kreeft, oester, koolvis, zalm, sardines en tilapia.

2. Olijfolie

Olijfolie verbetert het cardiovasculaire risico, hoogstwaarschijnlijk door het LDL-cholesterol te verlagen en het HDL-cholesterolgehalte te verhogen, en het is een essentieel onderdeel van een mediterraan dieet. Olijfolie kan ook de veroudering van het hart vertragen. Kies olijfolie om te koken of maak een uitstekende dip voor volkorenbrood door een beetje olijfolie in een kleine kom te gieten en een beetje balsamicoazijn en een scheutje oregano toe te voegen.

3. Avocado

Het is geen verrassing dat avocado ook tot de lijst behoort, omdat het rijk is aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, ook wel bekend als de gezonde vetten. Omdat avocado van nature cholesterolvrij is, is het een geweldige vervanger voor smeersels zoals boter of mayonaise. Maar let op, avocado’s bevatten veel calorieën, dus houd je porties bescheiden.

4. Haver

Haver is een soort volkoren dat een vezel bevat die bekend staat als bètaglucaan in jouw dieet. Het is bekend dat vezels helpen bij een gezonde spijsvertering, maar het kan ook hartaanvallen of beroertes voorkomen. Kies indien mogelijk voor staal gesneden haver. Ze bevatten geen natrium, suiker of conserveermiddelen. Zorg ervoor dat ten minste de helft van de granen die je eet volkoren is.

5. Groene bladgroenten

Bladgroenten zitten boordevol verbindingen die jouw hart en bloedvatenstelsel ten goede komen. Ze zijn ook rijk aan vezels, die het slechte cholesterol kunnen verlagen en hartaandoeningen kunnen verminderen. Bladgroenten smaken heerlijk en bevatten weinig calorieën. Gebruik verse spinazieblaadjes als saladegroen of serveer snijbiet of boerenkool als bijgerecht. Geniet van verse broccoli met een vegetarische dip als snack.

6. Banaan

De banaan is een snelle gezonde voeding. Gemakkelijk te verpakken in een lunch of tussendoortje op elk moment van de dag, bananen bevatten vrijwel geen vet, cholesterol of natrium. Een goede bron van vitamine C en B6, de smaakvolle vrucht zit ook boordevol kalium, wat helpt bij het reguleren van de bloeddruk en vochtbalans, die beide belangrijk zijn voor de gezondheid van het hart.

7. Walnoten

Een paar porties walnoten zijn een geweldige bron van ‘goede’ vetten, omega-3 vetzuren, vezels en macronutriënten. Het consumeren hiervan kan het LDL-cholesterol verlagen en het risico op een hartaanval verminderen.

8. Donkere chocolade

Donkere chocolade is goed voor de gezondheid van je hart. Hoe hoger het percentage cacao, hoe beter! De vezels en eiwitten nemen toe met meer cacao en de suiker neemt af. Als je een fan bent van melkchocolade begin met minimaal 70% cacao. Chocolade is niet alleen lekker maar ook supergezond voor het hart van de mens. Begin er dus nu aan.