Heb je een kind thuis die verslaafd is aan junkfood? Groepsdruk en reclames van junkfood kunnen ervoor zorgen dat jouw kinderen niet goed eten. En deze gewoonte af te leren is een zware strijd voor elke ouder. Maar een gezond voedingspatroon is belangrijk voor de gezondheid van het kind. Een gezonde maaltijd helpt jouw kinderen een gezond gewicht te behouden, hun humeur te stabiliseren, hun geest te verscherpen en een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen te voorkomen.

Kinderen vinden junkfood lekkerder

Het is belangrijk om te onthouden dat jouw kinderen de smaak van frietjes en pizza door jou hebben leren kennen en zo een afkeer van broccoli en wortelen hebben gehad. Het is eigenlijk geen afkeer, maar ze prefereren junkfood boven gezond eten. Deze voorkeurengebeuren in de loop van de tijd omdat ze worden blootgesteld aan steeds meer ongezonde voedingskeuzes. Het is gelukkig nog mogelijk om de voedselvoorkeuren van jouw kinderen te veranderen, zodat ze gaan houden van gezond voedsel.

Hoe eerder je gezonde, voedzame keuzes in het dieet van een kind introduceert, hoe gemakkelijker ze een gezonde relatie kunnen ontwikkelen met voedsel waar ze een leven lang plezier van kunnen hebben. En het kan eenvoudiger en minder tijdrovend zijn dan je denkt.

 De schijf van vijf

 De schijf van vijf speelt een belangrijke rol in het opstellen van een gezonde maaltijd. Niet alleen kinderen moeten volgens deze pyramide eten, maar iedereen. Het is bedoeld om het algemene gezonde publiek te begeleiden in hoe gezond te eten om gezond te blijven. Het bevat een breed scala aan voedingsmiddelen om een gezond scala aan voedingsstoffen te bieden die dagelijks nodig zijn. De schijf van vijf is een uitstekende manier om het publiek voor te lichten over gezond eten.

Voldoende eiwitten in hun maaltijd

Onze kinderen moeten elke dag eiwitrijk voedsel eten, zoals mager vlees, gevogelte, vis, eieren, tofu, noten, zaden en peulvruchten/bonen. Eiwitten zijn essentieel voor het opbouwen, onderhouden en repareren van de weefsels in het lichaam. Deze voedingsmiddelen voorzien het lichaam niet alleen van eiwitten, maar bevatten ook andere essentiële voedingsstoffen. Daarom is het belangrijk om elke dag een grote verscheidenheid aan eiwitrijk voedsel te eten.

Fruit en groente

Er zijn veel redenen voor kinderen om te genieten van het eten van een grote verscheidenheid aan groenten en fruit. Groenten en fruit leveren belangrijke vitamines (vitamine C), foliumzuur en vezels. Ze bevatten ook andere plantaardige stoffen die belangrijk worden geacht om het risico op bepaalde vormen van kanker, hartaandoeningen en diabetes te verminderen. Groente en fruit is in verschillende smaken te vinden en je kan ze op verschillende manieren bereiden, die aantrekkelijk blijven voor kinderen. Probeer je kinderen elke dag vijf soorten groente en twee soorten fruit te geven voor een goede gezondheid. Streef bij het kopen en serveren van groenten en fruit naar variatie om de meeste voedingsstoffen en aantrekkelijkheid te krijgen.

Melk

Melk mag niet ontbreken als je dagelijks een gezonde maaltijd voor je kind wilt samenstellen. Door de voedingswaarde en de rol die het speelt bij groei en ontwikkeling, is melk een belangrijke drank voor kinderen. Samen met kaas en yoghurt maakt melk deel uit van de zuivelgroep die kinderen voorziet van een belangrijke bron van calcium, wat essentieel is voor gezonde botten en tanden. Er zijn verschillende melksoorten te verkrijgen op de markt. Kies er een die je kind het lekkerst vindt, want ze hebben allemaal voldoende voedingstoffen die gezond zijn voor hun.

Brood en granen

Brood en granen zijn goede bronnen van vezels, koolhydraten, eiwitten en een breed scala aan vitamines en mineralen. Deze voedingsgroep zou de belangrijkste bron van energie in de voeding moeten vormen. Granen zijn een essentieel onderdeel van een gezond voedingspatroon en leveren voedingsstoffen en energie voor de normale groei en ontwikkeling van een kind. Volkoren voedsel is de beste omdat ze elk deel van het graan bevatten, inclusief de buitenste lagen, zemelen en kiemen.

Gezonde vetten

Door meer voedsel met gezonde vetten aan het voedsel van jouw kinderen toe te voegen, kan een gezond dieet worden afgerond en voedingsstoffen worden geleverd om te helpen bij de groei, de ontwikkeling van de hersenen, de gezondheid van de huid en de spijsvertering. Over het algemeen is de sleutel met vetten om je te concentreren op de gezondere – die over het algemeen van nature voorkomen in voedingsmiddelen zoals noten, zaden, planten, vis en grasgevoerd vlees – en minder op degenen die in verpakte voedingsmiddelen. Koop voor je kinderen meer verse, hele voedingsmiddelen en minder verpakte snacks indien mogelijk, maar sta alle voedingsmiddelen met mate toe. Het draait allemaal om proporties.