Wat is detoxen en hoe werkt het?

We horen het geregeld dat mensen zeggen dat ze even moeten gaan detoxen. Veel mensen kennen het begrip en een aantal manieren om te detoxen, maar weten niet exact waarom we dit doen en wanneer het nodig is. Op deze pagina daarom meer handige informatie over het detoxen.

Waarom detoxen we?

Elke dag wordt ons lichaam blootgesteld aan talloze giftige stoffen. Denk aan luchtvervuiling, pesticiden, chemicaliën of andere stoffen. Ons lichaam is er zelf erg goed in om giftige stoffen het lichaam uit te werken, zodat de processen in ons lichaam ook op een normale manier door kunnen gaan. Giftige stoffen worden via onze poriën, longen en urine het lichaam uitgewerkt. 

Echter kan het zijn dat slechte stoffen sneller ophopen in je lichaam, dan dat je lichaam in staat is om ze weg te werken. In dat geval kun je jouw lichaam stimuleren met het ontgiften door te detoxen. Zo kan het zijn dat je aan meer schadelijke stoffen wordt blootgesteld dan gewenst of dat jouw lichaam niet bekwaam genoeg is om van de stoffen af te komen. Dit is kortweg wat detoxen of ontgiften is. 

Verschillende manieren om detoxen te stimuleren

1) Veel water drinken

Je lichaam heeft water nodig om te ontgiften. Zuiverend water is belangrijk voor het detoxen. Kraanwater in Nederland valt hier ook onder. Het drinken van groene- en gember thee helpt hier ook bij

2) Vezelrijke producten

Vezelrijke producten helpen je darmen schoonmaken. Kies daarom voor producten die veel vezels bevatten. 

3) Verminder de gifstoffen die je binnenkrijgt

Gifstoffen krijgen we ook veel binnen via voeding. Kies daarom vaker voor bio-producten en laat zoveel mogelijk producten die in de fabriek zijn gemaakt links liggen. 

4) Supplementen en detox producten

Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om extra supplementen te halen die het detoxen nog meer stimuleren.